Mléčné výrobky
FT-NIR spektroskopie umožňuje rychle analyzovat více parametrů jen jedním přístrojem. Jedná se o nedestruktivní metodu s minimální či žádnou přípravou vzorků – není vyžadováno použití žádných rozpouštědel ani reagencií. Tato metoda umožňuje jednoduché provádění měření v reálném čase s velkou úsporou času a nákladů.
Bruker má k dispozici unikátní řešení v podobě přístroje MPA II s LSA II modulem, který umožňuje měřit zcela automaticky veškeré kapalné vzorky, ať už se jedná o mléko, smetanu či jogurt, to vše s nejvyšší přesností výsledků a minimálními provozními náklady.
Přístroj si vzorek sám nasaje, změří a následně i sám propláchne měřící celu.
V horní části přístroje je pak možné měřit hotové produkty jako je sýr, tvaroh či máslo.
Přístroj je dodáván s předpřipravenými kalibracemi pro sledování důležitých parametrů s možností transferu těchto napříč všemi našimi přístroji.
Ukázka využití analyzátoru MPA II s modulem LSM
Těmito parametry jsou např:
- kvantifikace tuků
- proteiny
- laktóza
- obsah vody
- celkový obsah pevných látek
- a další
Video k analýzám mléčných produktů:
Naše přístroje jsou použitelné především na následující výrobky:
- Syrové, odstředěné, zpracované a kondenzované mléko
- Syrovátka a koncentrát syrovátky
- Smetana a koncentrát smetany
- Syrovátkový protein a koncentrát laktózy
- Permeáty a retentáty
- Odstředěné a plnotučné mléko a syrovátka v prášku
- Sýry (měkké, tvrdé, plátkové, zpracované, měkké a tvrdé tvarohy atd.)
- Máslo (solené, nesolené)
- Jogurty, dezerty a zmrzliny
- Mléčné nápoje